×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : یکشنبه, ۲۵ خرداد , ۱۴۰۴  .::.   برابر با : Sunday, 15 June , 2025
نکات طلایی  تغذیه دانش آموزان در فصل امتحانات

به گزارش «سیرجان خبر» بسیاری از دانش ‌آموزان روزهای پیش از امتحان را تا حد امکان به مطالعه می‌پردازند و تصور می‌کنند که غذا و استراحت مانع مطالعه می‌شود، در صورتی که با تغذیه صحیح می‌توان بازده فکری را افزایش داد.

تغذیه مناسب برای حفظ سلامت در طول حیات ضروری است و عامل مهمی در یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان به شمار می آید.

کارشناس تغذیه و رژیم درمانی در گفت و گو با “سیرجان خبر” گفت: اگر بگوییم وقتی امتحان دارید مهم‌ترین وعده غذایی صبحانه است، اغراق نکرده‌ایم و از آنجا که بیشتر امتحانات صبح‌ برگزار می‌شود، اهمیت این وعده غذایی هم بیشتر می‌شود. مصرف صبحانه، گلوکز موردنیاز برای فعالیت مغز را تامین می کند. همچنین صبحانه در کنترل استرس نقشی اساسی دارد. به دانش آموزانی که اضطراب زیادی دارند و نمی‌توانند صبحانه کامل بخورند توصیه می‌ شود از خرما، موز و مقداری کشمش استفاده کنند.

 

مرضیه علیپور اذعان کرد: لازم است در بازه امتحانات همچنان تعادل و تنوع غذایی مثل سایر ایام سال رعایت شود و مخصوصا صبحانه در روزهای امتحانی به عنوان وعده غذایی اصلی باشد و مواد غذایی که به عملکرد ذهنی بهتر کمک می کنند مثل شیرکم چرب و تخم مرغ که منبع پروتئینی خوبی است یا پنیر و گردو و خیار و گوجه استفاده نمایند.

 

وی بیان کرد: به طور کلی در ایام امتحانات از مصرف مواد غذایی پرحجم و سنگین خودداری کنند چون فرد را دچار خواب آلودگی می کند.

 

مرضیه علیپور افزود: مصرف زیاد چای ، نسکافه و قهوه توصیه نمی شود چون مصرف زیاد این نوشیدنی ها باعث از دست رفتن آب بدن می شود.

 

کارشناس تغذیه و رژیم درمانی گفت: استفاده از یک لیوان شیر ولرم قبل از خواب به خصوص زمانی که فرد صبح امتحان دارد به آرامش و خواب بهتر کمک می کند و در کاهش اضطراب نیز مؤثر است.

 

وی بیان کرد: پیشنهاد می‌شود ‌قبل از امتحان غذای سنگین و پرچرب مصرف نشود و همچنین وعده شام به آخر شب موکول نشود. در وعده صبحانه نیز، غلات سبوس دار ، مواد با پروتئین سرشار نظیر تخم مرغ و شیر و چربی های سالم نظیر انواع مغز ها توصیه می شود.

 

 

مرضیه علیپور اذعان کرد: در وعده غذایی ناهار و شام استفاده از غذاهای مقوی و کم حجم توصیه می شود. مصرف سبزی، سالاد و ماست کم چرب در وعده غذایی را نیز نباید فراموش کرد.

 

کارشناس تغذیه و رژیم درمانی افزود: در ایام امتحانات از خوردن غذاهای چرب و شور به ویژه فست فودها خودداری شود، زیرا غذاهای چرب و شور دیرتر هضم می‌شود و در شرایط استرس‌زا مانند ایام امتحانات، در کارکرد دستگاه گوارش اختلال ایجاد می کند.

 

وی بیان کرد:قبل از امتحان از خوردن غذای سنگین خودداری شود زیرا غذای سنگین موجب خواب آلودگی می شود. دست کم یک ساعت فاصله بین زمان غذا خوردن و رفتن سرجلسه امتحان وجود داشته باشد.

 

مرضیه علیپور گفت: مصرف نکردن آب و مایعات منجر به کم آبی بدن می شود که نخستین علامت آن احساس خستگی و ضعف است. بنابراین برای نوشیدن آب نباید منتظر احساس تشنگی بود. افرادی که آب به میزان کافی می نوشند تمرکز بیشتری در گرفتن اطلاعات و انجام فعالیت های فکری دارند.

 

کارشناس تغذیه و رژیم درمانی افزود: مصرف انواع مغزها مانند بادام، گردو و فندق به دلیل اینکه حاوی اسیدهای چرب ضروری امگا ۳ و امگا ۶ و بسیاری از املاح معدنی مثل آهن و روی است، به یادگیری و تمرکز حواس کمک می کند. به عنوان میان وعده به جای استفاده از تنقلات تجاری مثل انواع پفک و چیپس و نوشابه های گازدار که از نظر این مواد بسیار فقیر هستند، توصیه می شود از انواع مغزها و خشکبار استفاده شود.

 

وی اذعان کرد: مواد حاوی کافئین مانند چای و قهوه و حتی برخی شکلات های دارای کافئین اگر چه در کوتاه مدت سبب بیداری و تمرکز حواس می‌شود، اما خواص آن در صورت مصرف طولانی مدت برعکس شده و باعث برهم خوردن تمرکز و حتی کاهش یادگیری و در نتیجه افزایش استرس و اضطراب در فرد می‌شود.

 

مرضیه علیپور گفت :گاهی در زمان استراحت می توان چای سبز یا چای سیاه کمرنگ به میزان کم (۳-۲ فنجان در روز) نوشید، اما نوشیدن قهوه توصیه نمی شود؛ زیرا کافئین بالای آن می تواند موجب بیخوابی، احساس عصبانیت و سردرد شود. در صورت مصرف قهوه، چای یا نوشابه گازدار، توصیه می شود از مصرف آنها حدود ۶ ساعت قبل از خواب پرهیز شود.

 

کارشناس تغذیه و رژیم درمانی بیان کرد: برخلاف تصور عموم، مطالعه و درس خواندن نیاز بدن‌ ‌به انرژی را افزایش نمی‌دهد، بنابراین استفاده بیش از حد از مواد غذایی بسیار شیرین و پرچرب در طول دوران امتحانات نه تنها مفید نیست، بلکه سبب اختلال گوارش و همچنین افزایش وزن و بروز چاقی‌ ‌می‌شود.

 

وی گفت: مصرف قند و شکر و مربا به مقدار زیاد سبب ایجاد خستگی، سردرد و اختلال تمرکز حواس نیز می شود. آبمیوه های صنعتی به دلیل داشتن شکر و مواد افزودنی که موجب آزاد شدن انرژی زیاد در مدت زمان کوتاه می شود، مناسب نیستند.

 

مرضیه علیپور اذعان کرد: در ساعات مطالعه از خوردن ماست ترش و دوغ ترش که موجب خواب آلودگی است پرهیز شود، اما مصرف روزانه یک لیوان شیر‌ ‌برای ایجاد آرامش در طول دوران آمادگی برای امتحان موثر است.

 

وی گفت: کم خونی سبب ایجاد بی حوصلگی، خستگی و عدم تمرکز می شود. برای پیشگیری از این حالت در ایام امتحانات و قبل از آن توصیه می شود از منابع غذایی حاوی آهن مانند گوشت، جگر، مرغ، ماهی، حبوبات، خشکبار و انواع مغز (گردو، بادام، فندق و پسته) استفاده شود.

کارشناس تغذیه و رژیم درمانی افزود: مصرف میوه و سبزی تازه در سه وعده غذایی اصلی و میان وعده ها مواد لازم برای غلبه بر خستگی را فراهم می کند.

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.